
Mursteinsveggen fra Materialbanken er på mange måter blitt bokhandelens varemerke.
TEKST OG FOTO: TELLUS KOMMUNIKASJON
– Når en forfatter kommer på besøk og blir avbildet med veggen i bakgrunnen, er det aldri noen tvil om hvor vi er, sier Åshild Vere Jacobsen.
Hun åpnet butikken ved Torvet i Farsund i 2001, og drev de første årene i leide lokaler. Da bygget ble lagt ut for salg i 2012, slo hun og ektemannen Øystein Mikalsen til.
– Vi fryktet at nye eiere ville hive meg ut. Det unngikk vi ved å kjøpe huset selv, smiler Vere Jacobsen.
BYGGET SKAL VÆRE fra rundt 1850, og er ett av få trehus i bykjernen som overlevde bybrannen i 1901. Historien vil ha det til at huset opprinnelig stod i Herad noen kilometer utenfor Farsund. Flytting av hus var ikke så uvanlig på den tiden.
Gjennom årenes løp har det vært drevet mye forskjellig fra adressen Torvet 2 i Farsund – fra pensjonat til kafé, slakteriutsalg og sybutikk.
Håndverkere fra Bjørndal Vedlikehold i aksjon. Bak veggen er det isolert. Bak der igjen er det stein og fjell. Bokhandleren rommet med mursteinsveggen ut da rivingsarbeidet var ferdig. Det var ikke få timer Åshild Vere Jacobsen satt med hammeren og banket løs puss fra mursteinene.
Dagens lokaler domineres av brettspill, gratulasjonskort og hylle på hylle med bøker i alle sjangre. Men Farsund Libris er mye mer enn en butikk. Jevnlig blir det arrangert bokbad, opplesninger, foredrag, debatter, mat- og vinkurs og konserter.
Merkenavnet «Kulturbokhandelen» er for lengst innarbeidet. Blant forfatterne som har lest fra sine litterære verk i regi av kulturbokhandelen er Tore Renberg, Klaus Hagerup, Jon Michelet, Gaute Heivoll, Per Fugelli og Cecilia Samartin.
FOR Å KUNNE kulturkveldene, er det laget et rom på halvannen etasje i bokhandelen der bokreoler kan trilles midlertidig bort og erstattes med stoler. I enden av rommet er det murt en vegg av rundt 1500 gamle murstein.
LES OGSÅ: NYE SALONGER MED GAMLE DØRER
– Jeg var på studietur i San Fransisco i 2015, som er en av de byene i verden med flest «independent book stores». En av butikkene hadde en fantastisk murvegg, og jeg bestemte meg for at en slik vegg ville jeg også ha. Og slik ble det, sier Vere Jacobsen. r
DE FLESTE steinene på veggen stammer fra murpipa som stod i huset. Resten ble hentet fra Materialbanken for bygningsvern.
– Pipa ble demontert og pussen på mursteinene fjernet. Det er ikke få kveldstimer vi har sittet her nede og banket løs sement fra steinene, minnes Vere Jacobsen.

Da murerarbeidet startet, oppdaget bokhandleren at flere av steinene var helt svarte – naturlig nok, siden de hadde vært brukt i en pipe.
– Jeg husker at jeg fikk litt hetta, og ymtet frampå til håndverkerne at dette ikke var spesielt fint. Men Erik Bjørndal og Bjørndal Vedlikehold, som gjorde jobben, ba meg slappe av og vente til veggen ble ferdig. Og snart så jeg at de svarte steinene faktisk er det som gjør veggen så fantastisk fin, sier Vere Jacobsen.
MEN TEGLSTEINENE er ikke det eneste som er gjenbrukt i huset. I det samme rommet er det lagt et gulv av gamle trebord som opprinnelig lå i etasjen over. Og på veggene er det lagt en kledning av gamle planker fra prestegården i Vanse.
LES OGSÅ: DEN GAMLE SKIFEREN ER HUSETS SMYKKE
Resten av huset også er totalrenovert med ny kledning og nye vinduer – alt i gammel stil. Og det opprinnelige skifertaket er tilbake, med brukte heller fra Materialbanken. Andre og tredje etasje ble strippet fullstendig og gjenbygd i moderne stil. Her bor Vere Jacobsen nå sammen med familien, og kan blant annet nyte en takhøyde i stua på fem meter.
– Resultatet ble over all forventning. Bjørndal og hans ansatte er utrolig kreative og flinke til å se løsninger. Veggen er nok enkeltelementet som jeg er mest fornøyd med. Den ser ut som den alltid har stått der, og vi får ekstremt mange hyggelige tilbakemeldinger på den fra folk som kommer innom her, forteller Vere Jacobsen.
Bjørg Thorhallsdottir er en av mange forfattere som har besøkt Kulturbokhandelen. Treplankene under vinduet stammer fra prestegården i Vanse.