Den gamle skiferen er husets smykke

Edvard Lundegaard foran den totlarenoverte villaen fra 1938. Dråpeskiferen på taket er husets smykke. 

Da håndverkeren fortalte at 80 prosent av skiferen på huset var ubrukelig, ble Edvard Lundegaard rådvill og fortvilet.

TEKST OG FOTOS: TELLUS KOMMUNIKASJON

– Samboeren og jeg koste oss på ferie i utlandet. Men en slik beskjed la en demper på stemningen, for å si det mildt. Vi så tusenlappene fly av gårde. Heldigvis ringte snekkeren tilbake i løpet av kort tid. Han hadde funnet en løsning, forteller Lundegaard.

For Materialbanken for bygningsvern kunne levere brukte perleskifer til hele hustaket, pluss til den nye garasjen. Og det til en tidel av nypris.

«Hellig» skifer

– Vi kunne selvsagt erstattet skiferen med noe annet. Men for var det viktig å ta vare på husets særpreg. Og skiferen er «hellig», sier Lundegaard.

KJØP GAMLE SKIFER HER

Han viser til at Farsund er en by bestående av hvite hus med grå skifer på takene.

– Å bytte ut skiferen på et gammelt farsundshus bør være forbudt, mener Lundegaard.

Totalrenovering

Sammen med Mette Bechsen kjøpte han funkishuset fra 1938 i ærverdige Skougaards gate i 2018. De startet umiddelbart en omfattende restaureringsprosess, under ledelse av Kevin Syvertsen fra Vansebygg.

LES OGSÅ: NYE SALONGER MED GAMLE DØRER

– Hele huset er totalrenovert – innvendig og utvendig. I tillegg har vi gravd ut kjelleren og fått full takhøyde der. Der har guttene hvert sitt soverom og kjellerstue med egen inngang, sier Lundegaard.

Alle vinduer er nye. Det samme er kledningen, som er laget av kjerneved og levert av et sagbruk i Marnardal.

Spesielt rekkverk

Likevel er samboerparet mest fornøyd med det på huset som faktisk er tatt vare på.

– Peisen og trappa er original. Og så har vi beholdt den gamle inngangsdøren av eik. Men det mest spesielle på huset er murrekkverket, sier Lundegaard.

LES OGSÅ: TEGLSTEINSVEGG À LA SAN FRANSISCO

Det var kaptein Haus som fikk oppført huset. Han seilte for Brøvigs Rederi, og fikk med seg hjem en støpeform fra en av sine turer som han fikk rekkverket støpt i.

– Det er viktig å ta vare på husets historie. Det har vi prøvd å gjøre. Og vi er kjempefornøyde. Ja, vi snakket om det her forleden – og vi var enige om at de faktisk ikke er noe vi ville gjort annerledes, sier Lundegaard.

Andre innlegg

En låve med en ny flow

En låve med en ny flow

«Kalista Låven» finner du på Borhaug i Farsund kommune. Låven er restaurert, og vi har vært med i hele prosessen fra å gjøre en gammel Lista-låve om til en låve med et nytt utseendet og nye bruksområder.

Følg byggeprosessen skritt for skritt!

Følg byggeprosessen skritt for skritt!

I 2023 starter vi byggingen av 2. etasje, også kalt toppetasjen, på «løa» som er ett av byggene våre.
I denne artikkelen vil det stadig komme nye oppdateringer fra byggingen av toppetasjen.

Et senter for materialgjenvinning

Et senter for materialgjenvinning

I det elementbygg-pregede industriområdet Røssevika, er det et bygg som skiller seg betraktelig ut. Lokalene til Materialbanken for bygningsvern kan nesten minne om kulissene til en western-by.