
Da håndverkeren fortalte at 80 prosent av skiferen på huset var ubrukelig, ble Edvard Lundegaard rådvill og fortvilet.
TEKST OG FOTOS: TELLUS KOMMUNIKASJON
– Samboeren og jeg koste oss på ferie i utlandet. Men en slik beskjed la en demper på stemningen, for å si det mildt. Vi så tusenlappene fly av gårde. Heldigvis ringte snekkeren tilbake i løpet av kort tid. Han hadde funnet en løsning, forteller Lundegaard.
For Materialbanken for bygningsvern kunne levere brukte perleskifer til hele hustaket, pluss til den nye garasjen. Og det til en tidel av nypris.
«Hellig» skifer
– Vi kunne selvsagt erstattet skiferen med noe annet. Men for var det viktig å ta vare på husets særpreg. Og skiferen er «hellig», sier Lundegaard.
Han viser til at Farsund er en by bestående av hvite hus med grå skifer på takene.
– Å bytte ut skiferen på et gammelt farsundshus bør være forbudt, mener Lundegaard.
Vinduene er større enn de gamle. Kledningen ny, men helt lik den gamle. Hver eneste skifer er spikret på. 80 prosent av den gamle skiferen på huset var ødelagt. Skiferen som fortsatt var brukbare, ble samlet i kasser og levert Materialbanken.
Totalrenovering
Sammen med Mette Bechsen kjøpte han funkishuset fra 1938 i ærverdige Skougaards gate i 2018. De startet umiddelbart en omfattende restaureringsprosess, under ledelse av Kevin Syvertsen fra Vansebygg.
LES OGSÅ: NYE SALONGER MED GAMLE DØRER
– Hele huset er totalrenovert – innvendig og utvendig. I tillegg har vi gravd ut kjelleren og fått full takhøyde der. Der har guttene hvert sitt soverom og kjellerstue med egen inngang, sier Lundegaard.
Alle vinduer er nye. Det samme er kledningen, som er laget av kjerneved og levert av et sagbruk i Marnardal.
Spesielt rekkverk
Likevel er samboerparet mest fornøyd med det på huset som faktisk er tatt vare på.
– Peisen og trappa er original. Og så har vi beholdt den gamle inngangsdøren av eik. Men det mest spesielle på huset er murrekkverket, sier Lundegaard.
LES OGSÅ: TEGLSTEINSVEGG À LA SAN FRANSISCO
Det var kaptein Haus som fikk oppført huset. Han seilte for Brøvigs Rederi, og fikk med seg hjem en støpeform fra en av sine turer som han fikk rekkverket støpt i.
– Det er viktig å ta vare på husets historie. Det har vi prøvd å gjøre. Og vi er kjempefornøyde. Ja, vi snakket om det her forleden – og vi var enige om at de faktisk ikke er noe vi ville gjort annerledes, sier Lundegaard.
Det var nok skifer i Materialbanken til å kunne forsyne den nye garasjen også. Håndverkere i sving med å legge takpapp. Den originale eikedøren er tatt vare på. Murrekkverket er støpt i en støpeform som kaptein Haus fikk med seg hjem fra en av sine turer på sjøen.