Tekst: Joakim Gitlestad | Foto: Margrete Ytterdahl Bjørndal
Ute på Stave på det flateste Listalandet ligger det en løe som er som et utstillingsvindu for gjenbruk og ombruk.
Eierne, Stian og Anita, har vært bevisste på mulighetene som ligger i gjenbruk i hele byggeprosessen. Til og med innredning og møbler er gjenbruk i høy klasse.

I samarbeid med Materialbanken for bygningsvern har paret bruksendret løa som er tilknyttet den gamle boligen. Nå er det fri passasje mellom byggene takket være en ny døråpning med to gamle furu-dørblader fra 1890-tallet.




Inne i løa har man gjenbrukt den gamle konstruksjonen slik at alle bjelker og undertaket er synlig fra innsiden. På en av bjelkene kan man se en tydelig inskripsjon med årstallet 1923. Overflatene på det synlige trevirket er satt inn med terpentin og linolje.
Kjøkkenet
Hele kjøkkeninnredningen er et gammelt heltre kjøkken i furu som er kjøpt i Oslo og tilpasset rommet. Benkeplatene i eik er fra et annet kjøkken og kappet til og behandlet med linolje. Den nye pizzaovnen er murt opp med gjenbrukstegl og -skifer. Til og med noe av etterisoleringen av ytterveggen er gjenbruk fra andre byggeprosjekter.


Gjenbruk av møbler
Alle møblene er kjøpt brukt eller funnet på avfallsstasjoner og satt i stand.
«Denne tankegangen er viktig for både kulturminneformidling og for å redusere klimagassutslippene våre,» sier prosjektleder Erik Bjørndal. Det vil alltid lønne seg å bruke de gamle bygningene man har, fremfor å bygge nytt. Dessverre så er teknisk forskrift ennå litt for rigid på dette. Så her har politikerne en jobb å gjøre. De sier at vi må redusere forbruket vårt, men så krever de at eldre bygg skal ha samme energieffektivitet som nybygg. Hvor er logikken i dette?
LES OGSÅ: NYE SALONGER MED GAMLE DØRER





Det er ingen tvil om at Stian og Anita har ivaretatt bygningsvernet i dette prosjektet med å gi den gamle løa en ny funksjon.