Bærekraftig inspirasjon i byggebransjen

Utdrag fra reportasjen «Bærekraftig inspirasjon i byggebransjen» (Bertine Midtun, 13.06.2022) som kan leses i helhet her.

Foto: Bertine Midtun

– Vi ønsker at folk skal kopiere konseptet, og at det skal sprette opp Materialbanker i hele landet. Det forteller Joakim Gitlestad fra Bjørndal Vedlikehold. Han er prosjektleder for Materialbanken for bygningsvern.

Materialbanken til Bjørndal Vedlikehold er en butikk som selger gamle bygningsmaterialer og gamle gjenstander som kan bli brukt i nye byggeprosjekter.

– Vi ønsker å unngå å kaste materialer slik at vi heller gjenbruker dem i nye prosjekter, forteller Gitlestad.

Foto: Bertine Midtun

Materialene som selges i Materialbanken kommer blant annet fra prosjekter som Bjørndal selv restaurerer eller bygger. Enkelte kunder velger også å levere materialer til dem i stedet for å levere det på søpla.

– Vi fikk inn en dør en gang. Vedkommende som ga oss døra påstod at den kom fra hytta til kong Olav, ler Bjørndal.

– Vi selger jo også historier. Det er en slags kulturhistorisk formidling som skjer her, supplerer Gitlestad.

Foto: Bertine Midtun

Dette er et utdrag. Les artikkelen i sin helhet her.

Andre innlegg

Waages hus blir endelig renovert

Waages hus blir endelig renovert

Lista museum har i lengre tid ønsket å restaurere Waages hus, et av museets antikvariske bygg i sentrum av Farsund. Bygget er et av byens eldste. Bjørndal Vedlikehold og Materialbanken vant anbudet om å restaurere Waages hus. (Lister, Cecilie Nilsen, 25.01.2024)

Ny container for materialgjenbruk

Ny container for materialgjenbruk

Bjørndal Vedlikehold håper å kunne gjenbruke enda mer, etter at de i samarbeid med renovasjonsselskapet for Farsund og Lyngdal har fått sette opp en innsamlingscontainer på Skjoldnes i Farsund kommune. (Lister, Ruben Duvold, 14.06.2023)

Materialbanken gjenbrukte 300 tonn materialer i fjor

Materialbanken gjenbrukte 300 tonn materialer i fjor

Fra denne sentralen omsettes det nemlig rundt 300 tonn ombruksvarer hvert år. Det betyr at Bjørndal Vedlikehold årlig sparer klimaet for over 50 tonn CO2-utslipp, skriver Lister Nyskaping. (Lister Nyskapning, Kristina Olsson Rogstadkjærnet, 04.05.2023)