Ny container for materialgjenbruk

Utdrag fra reportasjen «Ny container for materialgjenbruk» (Ruben Duvold, 14.06.2023) som kan leses i sin helhet her.

Foto: Ruben Duvold

Bjørndal Vedlikehold samler inn materialer fra før 2. verdenskrig ved renovasjonsstasjonen på Skjoldnes i Farsund kommune.

– I utgangspunktet er det bedre at folk setter inn byggevarer i containeren hvis de er usikre på om de er fra før krigen eller ikke. Da kan vi selv gjøre en vurdering, påpeker bygningsvernrådgiver i Bjørndal Vedlikehold Joakim Gitlestad.

Konseptet med «Materialbanken» startet opp i 2017, og har hatt stor suksess som et alternativ til kasting av gamle materialer. Nå håper Bjørndal Vedlikehold å kunne gjenbruke enda mer, etter at de i samarbeid med renovasjonsselskapet for Farsund og Lyngdal har fått sette opp en innsamlingscontainer på Skjoldnes i Farsund kommune.

Bygningsvernrådgiver i Bjørndal Vedlikehold Joakim Gitlestad forteller at han håper containeren kan hjelpe med å samle inn enda mer til et allerede vellykket materialbank-prosjekt.

Foto: Ruben Duvold

Bjørndal Vedlikehold er ute etter materialer som holder lenge, men Gitlestad oppfordrer likevel alle som er innom til å sette inn det de tror kan passe kriteriene Bjørndal Vedlikehold har satt. Gitlestad legger også til at det går an å spørre renovasjonsarbeidene på Skjoldnes om hjelp om de er usikre.

– Det er selvfølgelig ingen krise om det blir satt inn materiale som ikke er det vi er ute etter. Vi må sannsynligvis ta ut noen ting som ikke passer med vårt prosjekt, men vi har prøvd å gi en pekepinn på hva vi er på jakt etter, forteller han.

Andre innlegg

Waages hus blir endelig renovert

Waages hus blir endelig renovert

Lista museum har i lengre tid ønsket å restaurere Waages hus, et av museets antikvariske bygg i sentrum av Farsund. Bygget er et av byens eldste. Bjørndal Vedlikehold og Materialbanken vant anbudet om å restaurere Waages hus. (Lister, Cecilie Nilsen, 25.01.2024)

Materialbanken gjenbrukte 300 tonn materialer i fjor

Materialbanken gjenbrukte 300 tonn materialer i fjor

Fra denne sentralen omsettes det nemlig rundt 300 tonn ombruksvarer hvert år. Det betyr at Bjørndal Vedlikehold årlig sparer klimaet for over 50 tonn CO2-utslipp, skriver Lister Nyskaping. (Lister Nyskapning, Kristina Olsson Rogstadkjærnet, 04.05.2023)