Brooklyn cultural center museum

Tekst: Joakim Gitlestad | Foto: Margrete Ytterdahl Bjørndal

Det norsk-amerikanske kulturhistoriske formidlingssenteret stod ferdig våren 2022. Midt i hjerte av Vanse City finnes dette unike konseptet. Innehaver Christina Breisnes har drevet den amerikainspirerte butikken, Trunken, i over 15 år. Med det nyåpnede museet har hun styrket satsningen lokalt mot det norsk-amerikanske kulturfenomenet.

BROOKLYN CULUTRAL CENTER MUSEUM rommer en autentisk amerikaleilighet og et konferanse- og eventroom. Det er brukt mye gjenbruksmaterialer i dette prosjektet og alt av inventar er amerikansk og tidsriktig. Det meste stammer fra 1950-tallet og opp til 1970-tallet. Christina kan fortelle at nesten alt har en lokal kulturhistorisk forankring. Gjenstandene og møblene har hun kjøpt eller fått brukt. Med på kjøpet har hun også fått historien om eierne. De har blitt eksperter på Ebay og Finn, kan hun opplyse om.

– Alle gjenstandene vi har fra denne epoken er laget for å vare. Kjøleskapet fra General Electrics (på bildet til høyre) er 70 år gammelt og fungerer helt som det skal, sier Christina Breisnes.

– Byggebransjen står for ca. 15 % av Norges totale klimagassutslipp. Da trenger vi slike prosjekter som viser at det er mulig å forbruke mindre, sier prosjektleder Erik Bjørndal. Dette prosjektet har vært veldig spennende fordi det er unikt med hensyn til kulturhistorie, og fordi man har hatt et høyt fokus på å gjenbruke som mye som mulig.

AT GJENBRUK OG OMBRUK har vært helt sentralt i dette prosjektet er tydelig. Til og med det gule teppet er hentet fra en eldre bolig og gjenbrukt i amerikaleiligheten. Dette er sirkulær økonomi i praksis.

– Det er gøy å se at den aktive formidlingen om kulturutveksling har en passiv formidling som omhandler bærekraftig forbruk. Det er ikke alltid du vet hva du er på jakt etter før du finner det, sier Christina.

Dersom du går ut av den amerikainspirerte leiligheten, kommer du videre inn i «baren» som vil bli brukt som konferanse- og eventroom. Også her finner du mange flotte detaljer som bilder, flere trunken, utvalgte møbler og pyntegjenstander.

Vi takker for samarbeidet med å lage dette til et kult og viktig norsk-amerikansk museum og formidlingssenter. Et unikt prosjekt! Her ser vi gjenbruk i en helt egen klasse! Folk har spart på møbler, diverse pyntegjenstander og andre varer fra de selv var i USA eller som de har fått i gave, og som kan gjenbrukes her i dette museet til glede for andre.

Andre innlegg

En låve med en ny flow

En låve med en ny flow

«Kalista Låven» finner du på Borhaug i Farsund kommune. Låven er restaurert, og vi har vært med i hele prosessen fra å gjøre en gammel Lista-låve om til en låve med et nytt utseendet og nye bruksområder.