Unike skatter i banken

Utdrag fra reportasjen «Unike skatter i banken» (Cecilie Nilsen, 14.03.20) som kan leses her

Foto: Cecilie Nilsen

I over 20 år har han samlet på gamle ting verdt å ta vare på. Han har samlet og sortert alt og satt det inn i sin egen materialbank for bygningsvern. De siste fem årene har Materialbanken så smått begynt å fungere etter konseptet.

– Tanken er å bevare gamle materialer; dører, vinduer og så videre. Samt å videreføre gamle byggeteknikker og kunnskap, forklarer Bjørndal.

Foto: Cecilie Nilsen

Det store lageret av innskutte gjenstander i Materialbanken kan ikke kopieres. Det meste som er tatt vare på er fra hus fra før 1920. Noe så gammelt som fra 1800-tallet. Noen stokker han han fått datert tilbake til 1500-tallet.

Fint kategorisert og sortert ligger alt fra gamle dører, vinduer, gulvbord, bjelker og takstein til mindre detaljer som dørhåndtak, beslag og lyskupler.

Det er viktig å ta vare på gamle hus. Jeg er veldig bekymret hvis hus blir revet ned i stedet for å bli restaurert. Et restaurert hus er kjekkere å bo i fremfor å rive og bygge nytt.

Men jeg forstår at folk ikke vil bo i et museum. Man vil ha komforten opp. Det har jeg respekt for.

Foto: Cecilie Nilsen

I tillegg til den vanlige tømrerhverdagen holder Bjørndal av og til Materialbanken åpen for alle som vil se. Og tilbyr en kopp kaffe.

– Vi bruker også mye tid på skolering og arbeidstrening. Det er kjempegøy når lærlinger fatter interesse for det gamle. Det jobbes med å få restaureringsfaget som et eget fag på nasjonalt plan. Det er gledelig, slår han fast.

Les artikkelen i sin helhet her.

Andre innlegg

Waages hus blir endelig renovert

Waages hus blir endelig renovert

Lista museum har i lengre tid ønsket å restaurere Waages hus, et av museets antikvariske bygg i sentrum av Farsund. Bygget er et av byens eldste. Bjørndal Vedlikehold og Materialbanken vant anbudet om å restaurere Waages hus. (Lister, Cecilie Nilsen, 25.01.2024)

Ny container for materialgjenbruk

Ny container for materialgjenbruk

Bjørndal Vedlikehold håper å kunne gjenbruke enda mer, etter at de i samarbeid med renovasjonsselskapet for Farsund og Lyngdal har fått sette opp en innsamlingscontainer på Skjoldnes i Farsund kommune. (Lister, Ruben Duvold, 14.06.2023)

Materialbanken gjenbrukte 300 tonn materialer i fjor

Materialbanken gjenbrukte 300 tonn materialer i fjor

Fra denne sentralen omsettes det nemlig rundt 300 tonn ombruksvarer hvert år. Det betyr at Bjørndal Vedlikehold årlig sparer klimaet for over 50 tonn CO2-utslipp, skriver Lister Nyskaping. (Lister Nyskapning, Kristina Olsson Rogstadkjærnet, 04.05.2023)