Unike skatter i banken

Utdrag fra reportasjen «Unike skatter i banken» (Cecilie Nilsen, 14.03.20) som kan leses her

Foto: Cecilie Nilsen

I over 20 år har han samlet på gamle ting verdt å ta vare på. Han har samlet og sortert alt og satt det inn i sin egen materialbank for bygningsvern. De siste fem årene har Materialbanken så smått begynt å fungere etter konseptet.

Tanken er å bevare gamle materialer; dører, vinduer og så videre. Samt å videreføre gamle byggeteknikker og kunnskap, forklarer Bjørndal.

Foto: Cecilie Nilsen

Det store lageret av innskutte gjenstander i Materialbanken kan ikke kopieres. Det meste som er tatt vare på er fra hus fra før 1920. Noe så gammelt som fra 1800-tallet. Noen stokker han han fått datert tilbake til 1500-tallet.

Fint kategorisert og sortert ligger alt fra gamle dører, vinduer, gulvbord, bjelker og takstein til mindre detaljer som dørhåndtak, beslag og lyskupler.

– Mange ting er så merkelige at folk ikke tenker at vi har det engang, smiler han.

Bjørndal ser antydninger i markedet på at konseptet verdsettes og det er stor etterspørsel etter innskuddene i banken.

– Jeg har alltid likt gammelt og har sansen for den gamle måten å bygge hus på. Det er fascinerende med byggestil og skikk, sier han.

Les artikkelen i sin helhet her.

Andre innlegg

En kreativ materialbank

En kreativ materialbank

I Tromsø åpnet Materialbanken for kreative prosjekter tidligere i høst. Dette skal være en arena for gratis omsetning og oppbevaring av materialer til kunstnere, enkeltpersoner og mindre aktører som har et prosjekt.

Et senter for materialgjenvinning

Et senter for materialgjenvinning

I det elementbygg-pregede industriområdet Røssevika, er det et bygg som skiller seg betraktelig ut. Lokalene til Materialbanken for bygningsvern kan nesten minne om kulissene til en western-by.